mercoledì, giugno 13, 2007

Motu Proprio

Först: Ursäkta bristen på uppdateringar. Har prioriterat annat senaste två veckorna. Men nu är tentor avklarade (eller snarare "uppvärmningen inför omtentan") och jag har börjat komma igång med jobbet som är på halvtid. Nog med bortförklaringar: till ämnet.

Så. Det verkar nu otvivelaktigt så att påven inom kort kommer att offentliggöra sin mytomspunna motu proprio (löst översatt "på eget initiativ / av egen vilja"). Ryktet som cirkulerat i över ett år, och sedermera bekräftats på högre och högre nivå över de senaste månaderna, säger att innehållet är ett närapå fullständigt borttagande av restriktionerna på att fira den Heliga Mässan enligt den form som var den enda som fanns (i den romerska delen av den latinska delen av den enda Katolska Kyrkan i kommunion med påven) fram till Andra Vatikankonciliet.

Mässan firad på detta vis är ett kärt barn, med många namn: "Tridentinsk mässa", "MR62", "mässan enligt förkonciliär rit", "Mässan enligt Missale Romanum 1962", "Pius V:s Mässa", "den traditionella mässan". Dessa olika namn har för- och nackdelar, som jag inte har för avsikt att gå igenom just för tillfället.

Vad jag förstått så går innehållet (i MP:t) ut på att det äldre sättet att fira Mässan skall kallas för "högtidlig form" eller något sådant. Man understryker alltså att MR62 och den senaste versionen av den postkonciliära formen ("Novus Ordo": Den nya ordningen [för Mässan]) båda tillhör samma rit, den romerska.

Jag känner mig inte kvalificerad att göra några expertutlåtanden om saken, då jag är både för ung och för oerfaren (har bara bevistat en enda (låg-)mässa enligt den äldre formen) för det.

3 commenti:

Z ha detto...

har varit på en tridentinsk "tyst" mässa. Hoppas jag får bevista den andra formen en dag, där man som församling får delta mer än att säga "Et cum spiritum tuom"
Ministranterna har visst en stor roll på dessa gudstjänster

Vatikansk medborgare?

Har skrivit om varför det är SVÅRT att vara antirojalist om man är katolik:

http://enklabloggen.blogspot.com/2007/06/erknner-viss-rojalism.html

minutz3 ha detto...

Hur blir man vatikansk medborgare?
Vad är fördelarna, och vad kan man få för jobb? :-P

Symeon ha detto...

Nope., är faktiskt inte vatikansk medborgare. Jag bodde i Rom när jag startade bloggen, men har aldrig varit annat än svensk medborgare, även om jag stundtals hoppats på att kunna byta.