mercoledì, settembre 05, 2007

UPPDATERING om extraordinarie rit i GBG

Har nu fått höra att p. Frans-Eric ska gå en kurs i den äldre formen av Mässan (vilket troligen innefattar ett åtgärdande av eventuella brister i latinkunskaperna), vilket besvarar min undran om detta.

Jag ber också att få korrigera uppgiften att Jonseredsmässan skulle vara den *första* extraordinarie mässan efter Motu Propriot i GBG-området: Det har nämligen kommit till min kännedom att dekanen mycket riktigt kommer till GBG för att fira Mässan enligt extraordinarie form redan på Korsets upphöjelse, 14 september!

Jag har också hört olika källor prata om att det finns planer på ett regelbundet firande av Mässan enligt extraordinarie form inne i Kristus Konungen (vilket enligt mig är det enda logiska om man med en enda söndagsmässa per vecka vill tillfredsställa behovet i hela Västsverige). Eventuell invändning om "konkurrens" anser jag helt gripen ur luften. KK är det enda katolska kyrkorummet i regionen som faktiskt skulle fungera för något annat än stilla mässa. Och jag kan för mitt liv inte föreställa mig att de vill nöja sig med enbart stilla mässa?

Jag är personligen inställd på levithögmässa åtminstone en söndag i månaden. Har man både dekanen, p. Frans-Erik och en till präst, diakon eller akolyt, - i brist på sådana kan utan tvekan kristkonungens institut hjälpa till med kompetent person minst en gång i månaden. Och vad jag hört så vill kh och kaplan åtminstone lära sig formen, så en gång i månaden skulle de nog klara av att fylla den tredje vigda platsen.

Vad jag inte riktigt förstår är varför det fortfarande verkar finnas en uppfattning om att det vore kontroversiellt att fira Mässan som århundraden av helgon skulle känna igen den? Jag hade själv en sådan inställning fram tills för en tid sedan, då jag plötsligt insåg att de enda som klagar på traditionell katolicism (i någon som helst form) är en mycket liten klick liberaler, som dessutom inte har några hållbara argument för sin sak.

Och de som inte vill väcka "gamla bråkförsamlingen Göteborg" verkar ha glömt att de gånger GBG bråkat har det företrädesvis varit med kh, och då för att kh ändrat på saker i en antitraditionell riktning. Jag har inte hört talas om en enda namngiven faktisk individ eller grupp som faktiskt skulle ha något emot att vare sig återställa tabernaklet eller fira Mässan enligt den äldre formen. Tvärtom. De enda personer jag hört talas om överhuvudtaget skulle ha en åsikt i frågorna har varit positiva till återställande och visat en kärlek till äldre rit, musik, och verksamhet.

Jag ber alla eventuella läsare att be en kort bön för Kristus Konungens församling och ledning, att vare sig konflikträdsla eller irrationella argument skall stå i vägen för en ännu ljusare framtid.

1 commento:

Tuve ha detto...

Symeon
Kul att ha hittat till dig!
Din karaktärisering av liberaler och deras argumentation var alltför träffande :)
I Kristus - med Maria