lunedì, maggio 12, 2008

Altaret vid 8-mässan på Pingstdagen

Så vad är skillnaden mot hur det brukar vara? Altarkorset är väl det enda uppenbara - silverkors istället för trä. Lite större ljusstakar, varav de största känns igen från gamla foton av hur kyrkan såg ut innan snabba och drastiska förändringar blev modernt.

Närbild tagen före mässan, med mobilen (därav den usla kvaliteten på bilden):

Ett halvtaskigt mobilfoto följer också, på ytterligare ett sätt att arrangera altaret, denna gång vid Mässan enl. ordinarie form:
Detta är det sätt på vilket JPII ofta hade altaret arrangerat. Det har ett synligt kors på altaret, men det står inte i centrum utan bland (mellan) ljusen på ena sidan. Personligen tycker jag det visserligen är klart bättre än inget synligt kors alls, men varför välja detta sätt när det benediktinska sättet är mer symmetriskt och vackert? Även detta arrangemang var det vår kaplan som stod för.

2 commenti:

Simon ha detto...

Har ni sjungen mässa med rökelse eller läst mässa på 8-mässorna?

Symeon ha detto...

@simon:
Läst mässa med visst orgelspel. Vi kanske kommer få sjungen mässa så småningom, men det är svårt att hitta folk som kan binda upp sig att komma i god tid innan mässan kl 8 för förberedelser - varje söndag. Vi har därför heller inte haft rökelse (krävs minst sjungen mässa, plus tillräckligt med ministranter förstås).

Flera av oss som ansökte om att få regelbunden mässa enligt extraordinarie form har sagt att det är för tidigt på morgonen för dem. Lite tråkigt att man skickar dubbla budskap på detta sätt: till vår glädje varje vecka - men på en tid som garanterar att den aldrig får många eller nya besökare eller kan firas särskilt högtidligt.