mercoledì, novembre 26, 2008

I brist på andra nöjen...

...kan man alltid redigera bilder:
Här ett smakprov på hur ett antependium skulle kunna se ut i Kristus K. Jag måste säga att jag inte är helt nöjd. det saknas något. Eller är det bara att jag blandat liturgiska färger?

3 commenti:

f.M. ha detto...

Blommor, rikare kalkvelum (matchande med antependiet), större avstånd mellan ljustakar, och självklart TABERNAKLET i mitten täckt med velum i samma styl som antependiet. Tror du att du kan redigera det? :)

Hälsningar från snötäckt nord!

Symeon ha detto...

Men om tabernaklet skulle stå där, var skulle det mittersta altarkortet stå? Om det ska stå framför så kan vi ju säga att det står ett tabernakel bakom :)

f.M. ha detto...

Altarkortet vilar mot tabernaklets dörr oftast, eller har ett stöd så att det står själv. Och tas åt sidan för kommunionen. Det finns t o m sådana som har små hjul under, så att de flyttas enkelt. Men oftast så finns det upphöjda kanter vid altarets baksidan sk "gradines" där man har blommor och dylikt. Liknande brukar tabernaklet vara lite upphöjd så att det syns.
Och det är inte där bara för estetikens skull utan visar det riktiga centrum och hjärtat för kyrkan. Altaret där offret frambärs och tabernaklet där Sakratissimum förtjänar allas tillbedjan.
Därför skulle det inte finnas bara trappsteg till presbyterium utan också direkt till altaret, så att det förtjänar sin plats.
Men detta är en idealisk situation vi snackar om, inte nåt man kan bara genomföra på två timmar.
Men det är inte bara resultat utan också strävan och iver som uppskattas. :)