venerdì, gennaio 23, 2009

SSPX: utanför även om exkommunikationerna lyfts

Som både nischade och allmänna nyhetskanaler, religiösa och sekulära, både kända och mindre kända bloggare - har rapporterat, cirkulerar starka och ovanligt trovärdiga rykten om att SSPX' biskopar, "de fyra", i helgen skulle få sina 20 år gamla exkommunikationer lyfta, antingen genom att dessa exkommunikationer helt enkelt tas bort, eller att de förklaras ha varit ogiltiga från början.

Utan att gå in på vad dessa två alternativ var för sig skulle implicera, tänkte jag ytterligare sprida ett stycke högst relevant faktum som redan spridits på utrikiska, men som inte fått särskilt stor spridning på svenska ännu:

Om, och isåfall när, exkommunikationerna lyfts betyder detta INTE att det är fritt fram att gå till SSPX istället för den vanliga (ordinarie eller extraordinarie) mässan. "de fyra" och samtliga SSPX-präster är fortfarande suspenderade, dvs vissa av de sakrament är inte bara olagliga, som t.ex. offentligt firande av Mässan, utan t.o.m. ogiltiga, vilket inkluderar bikt, något kanske inte alla känner till.

Visst är det bra att ett steg mot försoning har tagits, men man bör inte göra en höna av en fjäder: exkommunikationen av den ortodoxe patriarken av Konstantinopel lyftes för i storleksordningen 40 år sedan - det har inte resulterat i sakramenbtal enhet än, och det kan (låt oss hoppas att så inte är fallet) ta många långa år innan så sker. Så om någon därute hoppar glädjeskutt hoppas jag att det är för ryktet om ett stort och viktigt steg på försoningens väg, och inte för ett inbillat omedelbart slut på splittringen mellan SSPX och Rom. Det kommer nämligen dröja - kanske bara månader, kanske få eller många år, men det kommer dröja.

3 commenti:

minutz3 ha detto...

Tackar för informationen, citerade dig i ett blogginlägg om detsamma.
Vilken är din källa förresten?

Symeon ha detto...

Kommer inte ihåg - jag surfade runt... Men en snabb sökning återger samma tolkning åtminstone här.

Symeon ha detto...

Det är bara i det fall som påven skulle inte bara lyfta exkommunikationerna, utan även (högst osannolikt) genast skulle ge dem en reguljär kanonisk status (typ förklara dem vara en personalprelatur, eller säga "härmed upphävs alla suspenderingar och SSPX' präster tillhör per omgående den biskop inom vars område de verkar") som ryktet inför helgen skulle innebära något egentligt sprängstoff.

Snarare är det nog så, i det fall ryktet är sant, att påven synar SSPX' kort: b. Fellay har begärt frigörelse av den äldre liturgin och lyftande av exkommunikationerna som förutsättning för att inleda försoningssamtal (dvs diskutera och definiera sina respektive tolkningar av Andra Vatikankonciliet för att se om de går att förena). End of story.

Helgels eventuella händelser är möjligen inledningen på en försoning. Inte en handling som på ett bräde raderar 20 års splittring.