sabato, gennaio 24, 2009

SSPX - inne eller ute?

Exkommunikationen av SSPX biskopar har idag i och med detta dokument hävts (originaldokumentet på Vatikanens hemsida på italienska). Vad som fortfarande är oklart är flera saker:

1. Vad är deras status: är de fortfarande suspenderade eller är de att betrakta som "vanliga" kyrkomedlemmar? Jag tror det förstnämnda.

2. Vad händer nu med biskop Williamson? Han är en pinsam skam för kristendomen med sitt historieförnekande och konspirationsteoretiserande.

Wikipedia säger att...

Williamson supports conspiracy theories regarding the assassination of President Kennedy and the collapse of the Twin Towers, denying that the latter were terrorist attacks but were instead staged by the U.S. government.

He has also stated that Jews aim at world dominion and has endorsed The Protocols of the Elders of Zion.


Det hävdas på några håll att han avser lämna sällskapet självmant vid ett återförenande mellan SSPX och Rom, men vad händer om han inte gör det? Skall han skickas till något Trappistkloster någonstans? Ska han bli nuntie i Långtbortistan? Pensioneras i förtid? Eller rentav laiceras?

3 commenti:

minutz3 ha detto...

Biskop Williamson spår jag kommer lämna Katolska Kyrkan för gott snart och starta någon ny sekt.

Simon ha detto...

Något måste ju göras med honom. Han kan ju knappast fortsätta fungera som biskop.

Anonimo ha detto...

Inne! Se dekreten från Rom, finns på vatikanens hemsida :-) Tyvärr, är stiftets informationstjänst inte helt uppdaterad i det som sker, i sig konstigt och en fråga för de överordnade att hantera.

Betänk också att reaktionerna om avståndstagande på biskop Williamsons intervju är sekulära till sin natur.

Visst, det är avskyvärt det han säger och helt ovärdigt den rang han håller i Kyrkan, men kyrkan jobbar med själar och inte med människors politiska eller historiska åsikter.

ex: Stalin och Hitler hade också själar i behov av frälsning. Hade de bett om en präst på sin dödsbädd hade Kyrkan varit ålagd att bege sig dit.